Chleb na zakwasie- orkiszowe złoto
Chleb orkiszowy cieszy się wciąż rosnącą popularnością wśród świadomych konsumentów, którzy szukają produktów wartościowych i zdrowych, wpisujących się w wytyczne aktualnej piramidy żywienia.
Również w Stacji Zero zadbaliśmy o wybór produktów z mąki orkiszowej, wyróżniających się nie tylko pysznym smakiem, ale też bardzo zdrowym składem.
Chleb orkiszowy Łódź – co się w nim znajduje?
Chleb orkiszowy, oferowany przez Stację Zero, to naturalny produkt o bardzo prostym składzie. Zawiera bowiem wyłącznie mąkę orkiszową, wodę, mąkę żytnią i sól.
Co ważne, nasz chleb wypiekamy na zakwasie, który znacznie zwiększa wartość odżywczą pieczywa. Ale czym tak naprawdę jest sam zakwas? To nic innego jak mąka, w której rozwijają się drożdże i bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu ma on takie same właściwości jak produkty probiotyczne (kiszonki, jogurty, kefiry). Warto zaznaczyć też, że zakwas obniża Indeks Glikemiczny chleba więc jest to pieczywo dobre dla diabetyków.
Składniki dobrane są tak, by zagwarantować pyszny, naturalny smak oraz odpowiednią konsystencję pieczywa. Chleb orkiszowy Łódź jest produktem w pełni wegańskim, który nie zawiera również cukru. Dzięki temu stanowi zdrowe i wartościowe uzupełnienie prawidłowo zbalansowanej diety.
Orkisz to odmiana pszenicy bogata w wiele cennych składników odżywczych. W wypiekach na bazie mąki orkiszowej znajdują się choćby duże ilości witaminy A, C, E oraz z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6), a także minerałów (żelaza, manganu, wapnia i selenu), odpowiadających za prawidłowe działanie wielu narządów. Oprócz tego pieczywo zawiera spore ilości błonnika, regulującego pracę całego układu pokarmowego.
Kto powinien sięgać po chleb orkiszowy Łódź?
Po chleb orkiszowy na zakwasie mogą niego bezpiecznie sięgać osoby na diecie wegańskiej. Stanowi też idealnie uzupełnienie codziennej diety dla wszystkich, którzy pragną po prostu dbać o zdrowie oraz szukają smacznego, naturalnego pieczywa.
Chleb z mąki orkiszowej wykazuje bowiem stosunkowo niską kaloryczność, zawiera dużo błonnika, a produkty od Stacji Zero nie zawierają też cukru, przez co idealnie sprawdzają się jako wartościowy i zdrowy chleb dla całej rodziny.
Kiedy warto jeść chleb orkiszowy Łódź?
Chleb orkiszowy to produkt wyróżniający się charakterystycznym smakiem. Produkuje się go ze zdrowych, naturalnych składników. Nie zawiera sztucznych spulchniaczy i konserwantów. Idealnie nadaje się zatem jako wartościowe pieczywo na śniadanie lub do kanapek do szkoły lub pracy. Szczególnie polecamy spróbować go z naszymi autorskimi smarowidłami (np. tapenadą czy wegańskim smalcem), jak i ze słodkimi kremami.
Jeśli chcecie przetestować nasz chleb orkiszowy Łódź lub sprawdzić inne wypieki, zapraszamy do wejścia na naszą stronę internetową lub oraz do kontaktu – z chęcią odpowiemy na wszystkie pytania, jak jeść zdrowo i pysznie – na co dzień i od święta.